Tuz Odası Faydaları ve Özellikleri
Mental ve fiziksel terapi yöntemlerinde en etkili uygulamalardan olan tuz odaları, son yıllarda kullanımı artan sağlıklı yaşam uygulamalarından biridir. Zararsız ve ilaçsız bir tedavi yöntemi olarak tuz odaları, doğal bir antiseptik olan tuz ile vücuda birçok fayda sağlar.
Tuz Odası Nedir?
Tuz terapisi, bir diğer adıyla “speleoterapi” ya da “haloterapi”, yer, duvar ve tavanların özel tuz türleriyle kaplandığı iç mekanlardaki terapi türünü ifade eder. Belirli aralıklarla havaya ince ve öğütülmüş tuz zerreciklerinin püskürtüldüğü tuz odalarında solunum yolu rahatsızlıkları ve cilt sorunları başta olmak üzere mental ve fiziksel bir terapi süreci mevcuttur. Yaş, kronik rahatsızlıklar ve vücudun ihtiyaç duyduğu terapi türüne göre seans ve yöntemlerde farklılık gösteren tuz odası terapisi, son yıllarda oldukça popüler bir uygulamadır.
İnsandan insana farklılık göstermekle beraber 20 ile 40 dakikalık seanslardan oluşan tuz odası terapisi ilk etapta 5 gün arka arkaya; ardından ayda 1 kez olmak üzere uygulanır. Tuz odası terapisinde sanılanın aksine insan vücudunun kapasitesi üzerinde bir tuz emilimi söz konusu değildir. 40 dakikalık bir seans sonrası bir akşam yemeğinde vücuda giren tuzun 10’a 1’i kadar çok daha dağılımlı biçimde vücuda girer. Boczkowski tarafından 1843 yılında Polonyalı tuz işçilerinde akciğer hastalıklarının gözlenmediği tezinden yola çıkarak yıllar içinde geliştirilen tuz odaları günümüzde sağlıklı yaşam ve alternatif tedavi merkezlerinde sıklıkla yer almaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!