Farklı tasarımlarda, şekillerde, boyutlarda, kullanım alanlarında yüzme havuzu çeşitleri bulunmaktadır. Havuz yapımına ayrılan bütçe, havuz yapılmak istenen alanın genişliği, havuzun kullanım amacı havuz çeşidinin seçilmesinde birincil etkiye sahip olan etkenler arasında yer almaktadır.
Yüzme havuzları genel olarak açık yüzme havuzları ve kapalı yüzme havuzları olarak ikiye ayrılmaktadır. kapalı yüzme havuzları, çeşitli yapı malzemeleri ile üzeri kapatılan veya ev, spor tesisi, otel vb. kapalı bir alanda bulunan yüzme havuzlarına verilen genel bir isimdir. Kapalı yüzme havuzları açık yüzme havuzlarına kıyasla yılın tüm mevsimlerinde kullanılabilmektedir.
Kapalı yüzme havuzları; kapalı olimpik havuzlar, kapalı yarı olimpik yüzme havuzları, termal havuzlardan oluşmaktadır.
Kapalı Tam ve Yarı Olimpik Yüzme Havuzları
Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenen standartlara bağlı olarak oluşturulan olimpik havuzlar, olumsuz hava koşullarından etkilenmemek amacıyla yüzme sporlarının genel olarak kapalı alanlarda gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle de olimpik yüzme havuzları spor tesislerinin kapalı alanlarında bulunmaktadır. Ancak açık olimpik yüzme havuzları da varlık göstermektedir. Özellikle dalış sporlarında açık olimpik havuz tercih edilmektedir.
Kapalı Termal Havuzlar
Termal havuzlar, suni veya sıcak su kaynakları, kaplıca suları ve/veya yeraltı sularının oluşturduğu havuzlara yapılan genel bir tanımlamadır. Yer altı sularının oluşturduğu termal havuzlar açık ve kapalı termal havuzlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Açık termal havuz, üzeri herhangi bir suni yapı ile kapatılmamış açık olan havuzlardır. Kapalı termal havuzlar ise, bir bina, otel veya benzeri bir yapıyla üzeri ve çevresinin kapatıldığı termal havuzlardan oluşmaktadır.
Farklı mineral ve kükürtlü içeriği barındıran kapalı termal havuzlar, başta eklem ağrıları olmak üzere fizik tedavi, psikoterapi ve diğer tedavi yöntemlerinin yanında tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Bu açıdan düzenli kullanımda sağlık açısından pek çok olumlu etkisinin olduğu bilinmektedir. Yeraltı suları ve kaplıcalar bakımından zengin olan Türkiye’de termal havuz oldukça yaygındır. Bu açıdan hem sağlık turizmi açısından önemli bir uğrak yeri olarak görülmektedir.