Tarihi çok eskilere dayanan ve yıkanmak, eğlenmek, rahatlamak, güzel vakit geçirmek için kullanılabilen hamamlar, bulundukları kültürün içerisinde şekillenmektedir. Kültürel özelliklere bağlı olarak farklı şekillerde, özelliklerde inşaa edildiği görülmektedir.
Osmanlı ve Türkiye’de hamam denildiğinde akla ilk gelen Türk Hamamları olmaktadır.Türk hamamları temel amacı yıkanmak olarak tasarlanmaktadır. Dolayısıyla doğal kaplıca veya termal su kaynağının üzerine dahi kurulmuş olsa da sıcak ve soğuk su kullanımına imkan veren, kişilerin rahat yıkanabileceği, dinlenebileceği ve masaj yaptırabileceği bölümleri bulunabilmektedir. Bu bölümleri şu şekilde sıralamak mümkündür; soyunma bölümleri, tıkanma bölümleri, ısıtma bölümleri
Türk hamamlarında soyunma bölümleri; hamamın en büyük bölümüdür. Çünkü bu bölüm hamama girmeden ve hamamdan çıktıktan sonra kullanılan bir bölümdür. Giyinme yerlerinin ve özel dolapların yanı sıra ortada büyük bir sofadan oluşmaktadır. Sofa etrafında bir veya iki kişinin yatıp dinlenebileceği özel odalar bulunmaktadır.
Türk hamamlarında yıkanma bölümleri; yıkanmak için kullanılan bölümler kullanım amaçlarına göre ikiye ayrılmaktadır. Sıcak suyun kullanıldığı bölüme yıkanma yeri, soğuk suyun olduğu bölüme ise soğukluk alanı ismi verilmektedir. Bu bölüm tamamen mermerden yapılmaktadır. Yıkanma bölümünün tam ortasında ‘göbek taşı’ adı verilen oval, dikdörtgen, kare gibi çeşitli şekillerde olabilen bir mermer bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler ortalama olarak yatar pozisyonda 3-4 kişinin kolayca sığabileceği bir büyüklükte bulunmaktadır.
Türk hamamlarında ısıtma bölümleri; Külhan adı da verilen ısıtma bölümleri sıcak suyun ısındığı bölüm olarak tanımlanabilmektedir. Külhanda bir ocak bulunmaktadır. Ocağın üzerinde sıcak su kazanı, onun üzerinde ise soğuk su kazanı bulunmaktadır. Göbek taşı külhandan gelen sıcaklık sayesinde sıcaktır. Bu nedenle de üzerine yatıldığında rahatlama özelliği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra “Tellak”, “Natır”, “Peştemal”, “hamam takunyası” Türk hamamlarının bir parçası olmakta ve Türk hamamlarını özel kılan özellikleri arasında yer almaktadır.