Havuz satın almak veya yaptırmak genel olarak maliyetli bir iştir. Bu nedenle öncelikle maliyetin hesaplanması ve bütçeye uygun olarak hareket edilmesi yüzme havuzu yapan firmalar tarafından sıklıkla önerilmektedir. Çünkü havuzun lineer kaplama beton yüzme havuzu, polyester yüzme havuzu veya prefabrik yüzme havuzu olup olmaması, büyüklüğü, derinliği, şekli, yerin yapısı, kullanılan malzeme, havuzun sahip olduğu fonksiyon ve özellikleri yüzme havuzu yapım maliyetlerini ve fiyatlarını doğrudan etkilemektedir.
Yüzme havuzu yapım maliyeti ve fiyatlandırmasında genel olarak iki önemli başlık karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birincisi havuzun ilk satın alınması veya yaptırılması maliyetleri ve fiyatları ikinci ise, havuzun ömür boyu kullanımı için gerekli bakım maliyetleri ve fiyatlarıdır. Söz konusu bu iki maliyet kalemi tamamen birbirinden farklı işlemleri kapsamaktadır. Havuz satın alma veya yaptırma maliyeti genel olarak havuzun türüne, havuz yapımında kullanılan malzemelerin yapısına, kalitesine vb. farklılık göstermektedir. Havuzun ömür boyu bakım maliyeti ve fiyatı ise, havuz zemininin periyodik bakımı (yüzme havuzunun çeşidine göre 2 yılda bir düzenli olarak asitle yıkanmaktadır), havuzun yıllık temizlenmesi, havuz içinde yer alan fayansların yenilenmesi (yüzme havuzunun çeşidine göre 10 yılda bir düzenli olarak fayansların yenilenmesi ve/veya tadilat edilmesi gerekli olabilir), havuz astarının değiştirilmesi (yüzme havuzunun çeşidine göre 10 yılda bir düzenli olarak değiştirilmesi gerekebilir), her yıl düzenli olarak gerekli olan kimyasal bakımının yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra su kullanım maliyeti ve elektrik kullanım maliyetleri de Yüzme havuzu yapım maliyeti ve fiyatları içerisinde sıralanabilmektedir.
Yüzme havuzu yapım maliyet kalemleri genel olarak yüksek maliyetli işlemlerdir. Bu nedenle özellikle bu alanda faaliyet gösteren en iyi havuz firmaları ile görüşerek maliyet bütçesi çıkarmak ve bu bütçe çerçevesinde en uygun havuza karar vermek oldukça önemlidir.