Farklı tipler, tasarımlar, boyutlarda ve şekillerde yüzme havuzu modelli bulunmaktadır. Havuz çeşitlerinin bir kısmı yüzme amacıyla kullanılıyor olsa da bazı çeşitleri farklı amaçlar çerçevesinde kullanılabilmektedir. Bütçe, alanın genişliği, yerel olanaklar, toprak yapısı, malzeme kullanımı ve yüzme havuzu için seçilen yapı modeli yüzme havuz çeşitlerinin oluşturulmasında birincil etkiye sahiptir.
Yüzme havuzlar genel olarak açık ve kapalı yüzme havuzları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Açık yüzme havuzları; açık havuzlar, olimpik havuzlar, yarı olimpik havuzlar, eğlence havuzları, süs havuzları ve termal havuzlar olarak farklı özelliklere ve kullanım alanlarına bağlı olarak ayrılmaktadır.
Açık Yüzme Havuzları
Açık havuzlar, yapay malzemeler kullanılarak üstü kapatılmamış su yüzeyi olarak tanımlanabilmektedir. Bu tür havuzların genel özelliği sadece bahar ve yaz aylarında kullanılabilir olmasıdır. Havuz suyu suni olarak ısıtılarak kullanım süresi uzatılabilmektedir. Ancak üstü açık olması çevreden rüzgar vb. dış etkenler aracılığıyla gelebilen yabancı maddelere karşı açık hale getirmektedir. Bu nedenle su yüzeyinin düzenli olarak bu gözle görünür maddelerden temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca havuz bakımı ve temizliği için özel olarak üretilen kimyasal malzemelerle de düzenli olarak bakımın yapılması gerek havuzun kullanım süresini arttırmak gerekse kullanıcıların sağlığını korumak açısından önemlidir.
Olimpik Yüzme Havuzları
Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenen standartlara uygun olarak hazırlanan havuzlara olimpik yüzme havuzu denilmektedir. Olimpik yüzme havuzları diğer havuz modellerine oranla devasa büyüklükte tasarlanmaktadır. Büyük bütçeli projeler olan olimpik yüzme havuzları genel olarak spor kompleksleri gibi alanlarda bulunmaktadır. Tüm yüzme sporları, olimpik yüzme yarışmaları Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenen olimpik yüzme havuzu ölçülerine uygun havuzlarda gerçekleşmektedir. Bu nedenle de genel olarak yüzme sporları yapılan spor komplekslerinde olimpik yüzme havuzu bulunmaktadır. Olimpik yüzme havuzları yüzme sporlarına ilgi duyan herkesi kendisine çekmektedir. Ayrıca profesyonel yüzücülerin antrenman yapmak için kullandığı yüzme havuzlarıdır.
Tam Olimpik Yüzme Havuzu
Olimpik havuzlar genel olarak özelliklerine bağlı olarak tam ve yarı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tam olimpik yüzme havuzu toplamda 10 kulvardan oluşmaktadır. Havuz derinliği standart olarak 2 metredir. Tam olimpik havuzların toplam uzunlukları ise 50 metre olarak belirlenmiştir. Havuz suyunun sıcaklığı 25 ile 27 derece arasında sabit olması gerekmektedir.
Yarı Olimpik Yüzme Havuzu
Olimpik yüzme havuzlarının ikinci çeşidi yarı olimpik havuzlardır. Yarı olimpik yüzme havuzunda toplamda 5 kulvar bulunmaktadır. Tıpkı tam olimpik yüzme havuzlarında olduğu gibi yarı olimpik havuzların da derinliği 2 metredir ve su sıcaklığı aynıdır. Ancak yarı olimpik yüzme havuzunun toplam uzunluğu 25 metredir. Tüm bu standart ölçüler evrensel ölçülerdir ve uluslararası arenada kabul görmektedir. Bu nedenle de Türkiye’de de olimpik yüzme havuzları yukarıda belirtilen standartlara uygun olarak projelendirilmekte ve inşaa edilmektedir.
Eğlence Havuzları
Eğlence havuzlar, son yıllarda çocuk ve yetişkinlerin gerek hafta sonları gerekse yaz aylarında iyi vakit geçirmek, eğlenmek ve şehir stresinden uzaklaşmak için tercih ettiği eğlence mekanlarıdır. Özellikle çocuklara yönelik hazırlanan eğlence havuzları çocukların eğlenceli zaman geçirmelerini garantilemektir. Günümüzde sayısı gittikçe artan eğlence havuzları ilk ortaya çıkmaya başladığı zamanlarda belli başlı yerlerde bulunmakta ve ekonomik açıdan toplumun her kesimine hitap etmektedir. Ancak günümüzde pek çok otel ve tesisin eğlence havuzu yaptırmaları ve müşterilerine uygun fiyata eğlence havuzlarında aktiviteler yapmalarına olanak sağlamaları eğlence havuzlarına olan ilgiyi arttırmıştır.
Eğlence havuzları içerisinde pek çok su aktivitesinin yapılabildiği havuzlara verilen genel bir isimdir. Eğlence havuzu denildiğinde akla ilk gelen su kaydırakları olmaktadır. Farklı uzunlukta ve şekilde bulunan su kaydırakları herkesin ilgisini çekmekte ve güzel, eğlenceli zaman geçirilmesini garanti etmektedir. Bu nedenle hafta sonları veya yaz aylarında eğlence havuzlarını tercih eden kullanıcılar açısından su kaydırağının varlığı, şekli, uzunluğu vb. etkenler havuz ve tesis seçimini etkilemektedir.
Ayrıca eğlence havuzları ıslak alan, kuru alan, kuru havuz, şelaleler, jakuziler, hava yastıkları, karşı yüzme sistemleri, akıntı kanalları, nehir zonları, sonsuz yüzme zonları, dalga havuzları, tembel nehir, vahşi nehir akıntıları vb. farklı eğlence alanlarıyla su kaydırağının yanı sıra daha fazla eğlenceli su aktivitesinin yapılmasına da olanak sağlamaktadır.
Süs Havuzları
Süs havuzları, yüzmek için kullanılmayan tamamen estetik bir görünüme sahip olan havuzlardır. Bulunduğu mekanı daha modern, daha estetik görünmek için tasarlanmaktadır. Süs havuzlarında sınırsız seçenekte, fıskiyeli, çeşmeli, minareli veya klasik türde bahçe havuzu modeli bulunmaktadır. Ve ayrıca hayal gücüne bağlı olarak yeni tasarımların da yapılması her daim söz konusudur. Süz havuzları, parklarda, bahçelerde, meydanlarda vb. farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Süs havuzunun büyüklüğü kullanılacağı alanın büyüklüğüne, alanın yapısal özelliğine vb. bağlı olarak değişmektedir. Süs havuzları genel olarak ağaçlık bahçe vb. gibi alanlarda tercih edilmektedir. Ağaçların hem dönemsel hem de hava koşullarına bağlı olarak polen ve/veya yaprak dökmesi gibi nedenlerden dolayı çoğu zaman bu tarz alanlara yapılan süs havuzlarının üzerine havuzu korumak adına bir bariyer oluşrurulması önerilmektedir. Benzer şekilde yapıldığı alanda ağaç kökleri vb. etkenlerden zarar görmemesi için de süs havuzunun zeminine bir bariyer konması gerekmektedir.
Süs havuzları hem kullanım alanlarına hem de yapısal özelliklerine bağlı olarak doğal süs havuzları, yarı süs havuzları, biçimsel süs havuzları olmak üzere farklı çeşitlere ayrılmaktadır.
Termal Havuz
Termal havuzlar, sıcak kaplıca suyu, şifalı su olarak da bilinen ve bilimsel uygulamaların yapıldığı havuzlardır. Pek çok kişinin şifalı sularından yararlanmak, rahatlamak için tercih ettiği termal havuzlar, sağlık sektörünün de önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Termal suların içerisinde genel olarak sağlık açısından yararlı mineraller bulunmaktadır. Fizik tedavi, psikoterapi, iklim kürü gibi farklı tedavi uygulamalarının uygulanabildiği termal havuzlar, kaplıca ve yer altı suları bakımından zengin olan ülkemizde oldukça yaygındır. Termal havuzlar aynı zamanda pek çok hastalığın tedavi sürecinde destekleyici tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Bu kapsamda termal havuz kullanımı tedavinin şekline, türüne göre farklılık göstermektedir.
Genel olarak eklem rahatsızlıklarında sıklıkla önerilen termal havuzlar, düzenli olarak kullanıldığında sağlık açısından olumlu bir etki göstermektedir. Sıcak su veya yeraltı su kaynağı olan otel, sağlık tesisleri, kaplıca tesisleri tarafından yaptırılan termal havuzlar sağlık açısından olduğu kadar turizm açısından da önemlidir. Doğal sıcak su ve kaplıca suyunun kullanıldığı termal havuzlarının yanı sıra jakuzi gibi suyun suni olarak ısıtıldığı ve kullanıldığı havuzlarda termal havuz çeşitlerine girmektedir.