Kış Bakımında Havuz Temizliği
Açık alandaki havuzların kullanım oranları, havaların iyi olduğu yaz mevsimlerinde artmaktadır. Kış aylarında ise, bir sonraki dönemde tekrar kullanılabilecek seviyede olması için bakımlarının yapılması gerekmektedir. Kimi havuz sahipleri, kış aylarında havuz suyunu boşaltırken, kimisi ise havuzu aynı şekilde bırakmaktadır. Bu yazımızda, hangi işlemin daha avantajlı olduğunu ve havuz kış bakımını anlatacağız.
Yazın aktif bir şekilde kullanılan havuzlar, sezonun bittiği kış aylarında boşaltılmamalıdır. Bunun birkaç önemli sebebi vardır;
- Kış aylarında hava şartlarından ya da diğer etkenlerden ötürü havuz yüzeyine yabancı maddeler gelebilmektedir. Havuz suyu, havuzun iç yüzeyini bu maddelerden korumakta, havuzun kenarlarının ve tabanının zarar görmesini engellemektedir.
- Dolu havuzda mevcut bir su basıncı bulunmaktadır. Eğer suyu boşaltılırsa bunu kaybedecek, olası bir yer hareketlerinde havuzun yüzeyinde çatlamalar meydana gelecektir. Bu da, tekrar dolumda su kayıplarına sebep olabilmektedir.
- Havuz boşaltıldıktan sonra, tekrar dolum sırasında tonlarca suya ihtiyaç olmaktadır. Bu da maliyet açısından havuz sahibini bir hayli yormaktadır. Eğer sürekli yapılan bakımlara kış aylarında da devam edilirse, çok daha az bir masraf ve daha hızlı bir sürede havuzun kullanımı tekrardan sağlanabilmektedir.
Kış aylarında yapılan havuz bakımı için detaylı bilgi ve deneyime sahip olmak gerekmektedir. Öncelikle havuz suyu taşma seviyesinin 30 ile 40 cm altına düşürülmelidir. pH seviyesi kontrol edilmeli, havuz pompaları filtrasyonda bir süre çalıştırılmalıdır. Havuz kullanılmadığı için kimyasal malzemeler havuzu korumak için normal seviyesinden daha fazla kullanılmalıdır. Klor şoklaması bunlardan biridir. İhtiyaç duyulan kimyasallar eklendikten sonra, suya eşit bir şekilde dağılabilmesi için havuz pompasının bir süre daha çalıştırılmalıdır. Havuz yüzeyleri fırça ile temizlenmeli, içindeki pisliklerin temizlenmesi için dip süpürgesi yapılmalı, kanal içleri temizlenmelidir. Havuz filtreleri ve havuz pompaları da bu temizlik işlemlerine dahil olmalıdır.
Gerekli olan tüm işlemler tamamlandıktan sonra havuz yüzeyi bir branda ile örtülebilmektedir. Bunu yaparken bakım ve havuz temizleme işlemleri ihmal edilmemeli, suyun ayda 2 – 3 saat arası devir – daim yapması gerekmektedir.
Havuz kış bakımı, havuzun bulunduğu lokasyona göre de farklılık göstermektedir. İç Anadolu Bölgesi’nde olan bir havuz ile Ege ya da Akdeniz Bölgesi’nde olan bir havuz arasında farklı işlemler uygulanmaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nde en çok dikkat edilmesi gereken konu; don tehlikesidir. Kış aylarında sıcaklığın 0 derecenin altına düşmesi, don olayına sebep olabilmekte, bu da havuz yüzeylerindeki malzemelerin zarar görmesini yol açmaktadır. Bu yüzden bu bölgelerde olan havuzların iç kaplamasında, suyu emme özelliğinin düşük olduğu malzemeler tercih edilmelidir. Ayrıca tam dolu olan su seviyesini 40 cm’e kadar düşürmek ve suyun üst tabakasındaki buz tabakasını engellemek için buz basınç yastıkları kullanmak gerekmektedir. Bu işlemlerin yanında havuz kenar bakımları ve filtrasyon ekipmanlarının korunması için gereken önlemler de unutulmamalıdır.
Açık ve kapalı yüzme havuzları, olimpik havuzlar, süs havuzları, termal havuzlar, eğlence havuzları, saunalar, buhar odaları, spa uygulamaları gibi geniş bir hizmet yelpazesine sahip Akuzman, bugüne kadar imza attığı tüm projelerinde müşterilerinin memnuniyetlerini sağlamıştır. Kurumsallığını ve profesyonelliğini projelendirmeden çizime, uygulamadan teslime kadar her aşamada hissettiren Akuzman, sahip olduğu bilgi birikimlerini güler yüzlü bir hizmet ile müşterilerine aktarmaktadır. Temel önceliğinin; kişilerin yaşam alan hayallerini iyi algılayarak pratik ve yaratıcı çözümler üretmek olan Akuzman hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, www.akuzman.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.