Havuzlarda Kullanılan Kimyasallar Nelerdir?
İnsanların hayatında önemli bir tatil ya da spor aktivitesi olarak karşılık bulan havuzlar, çevre düzenlemeleri veya sağlıklı yaşam uygulamalarında da ilk akla gelen faaliyet yerlerinden biridir.
Havuz Nedir?
Genellikle eğlence sektörüne bağlı olarak otellerde görmeye alıştığımız havuzlar, günümüzde apartman ve sitelerden yazlıklara, il ve ilçe belediyelerinin sosyal aktivite merkezlerinden plazalara birçok alanda rastladığımız faaliyet mekanlarından biridir. Havuzlar,denizlerde doğal yollarla gerçekleşen su sirkülasyonundan ziyade yapay filtreleme ve pompa sistemleriyle hijyenik hale getirilen bir çalışma prensibine bağlıdır. İnsan sağlığına ve hijyenine ciddi zarar verebilecek mantar veya bakteri gibi hastalıkların önlenmesi için uygulanan birkaç önemli yöntem vardır.
Havuzlarda Temizlik Nasıl Sağlanır?
Mantar ve Bakterilere Karşı
Havuzlar ortak kullanım alanları olduğu için virüs, bakteri veya mantar gibi insan sağlığına zarar verebilecek etmenlerin üremesi ve bulaş ortamı yaratması için oldukça müsaittir. Bunun önüne geçmek için havuzlarda kullanılan ve en etkili çözümlerden biri olan klor (Klorat + Kolesterol + Nitrür / Cl-), havuz içi dezenfeksiyonunun sağlanmasında efektif maddelerden yalnızca biridir.
Yosunlanmaya Karşı;
Denizlerde dalga şekliyle bildiğimiz su sirkülasyonunun havuzlarda olmadığını ve su sirkülasyonunun yapay yollarla elde edildiğini söylemiştik. Her ne kadar çeşitli vakum ve pompa sistemleri kullanılsa da, aktif kullanım olmayan havuzlarda yosunlanma görülmektedir. Bunun önüne geçmek için algasit (Bakır Sülfat Pentahidrat / CuSO4.5H2O) kullanılmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!