Kış Bakımında Kullanılan Malzemeler
Havuz, özellikle yaz aylarında kullanılan, çevresi beton ya da mermerden yapılan bir eğlence ve keyif aracıdır. Evlerde bulunan kişisel havuzlar, olimpik havuzlar, oteldeki büyük havuzlar ve sıcak su havuzları, kullanım amacına, boyutuna ve derinliğine göre değişen farklı havuz modelleridir.
Yaz aylarıyla birlikte kullanımı bir hayli fazla olan bu havuzlar, doğal olarak sık sık kirlenmektedir. Havuzun kullanımının yanı sıra çevresel koşullar da havuz kirliliğine sebep olmaktadır. Saç telleri, vücut sıvıları, rüzgardan dolayı uçan toz, yaprak ve çöp gibi maddeler havuzda bir hayli fazla görülmekte, bu yüzden temizliğinin ve bakımının sürekli olarak yapılması gerekmektedir. Aksi halde çeşitli mantar enfeksiyonları, tifo, dizanteri ya da bunun gibi birçok hastalığa sebep olabilmektedir.
Ağırlıklı olarak yaz aylarında kullanılan havuzların diğer sezona kullanışlı ve elverişli olabilmesi için kış bakımının eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. Kış bakımı, havuz sahiplerinin mutlaka yaptırması gereken, yaptırmadığı durumlarda büyük zaman ve maliyet kayıplarına maruz kalabileceği bir işlemdir.
Havuz Kış Bakımı Neden Yapılmalıdır?
Öncelikle havuzun kış aylarında boşaltılması yerine suyunun kış süresince havuzun içinde bekletilmesi çok daha sağlıklı olmaktadır. Bunun sebebi; su yokken su basıncı ortadan kalkmakta, havuz yüzeyinde çatlaklar meydana gelmektedir. Ayrıca havuz içine rüzgardan dolayı düşebilecek olan parçaların oluşturacağı zararın da önüne geçilmektedir.
Kış aylarında yaşanan don olayları, havuzdaki kaplamalara zararlar vermektedir. Aynı zamanda yüzeyinde yosunlar oluşmakta, mikrop ve bakteri üretmektedir. Bu da kireçlenmelere yol açmaktadır.
Bir diğer önemli konu ise; havuzu doldurmak için tonlarca su gerekmektedir. Havuzu kış ayları için boşaltıp yaz dönemine doğru tekrar doldurmak, su faturasına yansıyacak, kullanıcılara bir hayli maliyet çıkaracaktır.
Havuz Kış Bakım Kimyasalları ve Uygulanan İşlemler
Havuz kış bakımı için özenli bir çalışma gerekmektedir. Yapılacak işlemler için uzmanlık gerekmekte, gerekirse profesyonel bir destek alınmalıdır. Öncelikle;
- Havuz suyu, normal seviyesinden yaklaşık 30 cm aşağıya indirilmelidir.
- Havuzun pH’ı, alkalinitesi ve kloru ölçülerek olması gereken seviyelerde tutulması için gerekli kimyasallar kullanılmalıdır. Klor şoklaması ve pH düşürücü kimyasallar kullanılarak havuz suyu sürekli kontrol edilmelidir.
- Tüm bakım kimyasalları eklendikten sonra, havuzun tamamına dağılabilmesi için havuz pompası bir süre daha çalıştırılmalıdır.
- Havuz yüzeyleri aşınma, kireçlenme ya da yosunlanma yaptıysa fırça ile temizlenmeli, dip süpürgesi yapılmalı ve kanalın içleri boşaltılmalıdır.
- Kış aylarında, özellikle açık havuzlarda klor ve diğer kimyasallar yaz aylarına göre çok daha fazla kullanılmalıdır. Bunun sebebi; su yüzeyine koruyucu bir tabaka oluşturarak kireç çökmesini, yosun oluşumunu ve kirlenmeleri engellemektir. Klor seviyesini artırmak amacıyla toz ya da tablet klor eklenmeli, yalnızca havuza değil havuz kenarındaki ızgaraların içine de uygulanmalıdır. Bu dönemde klor yüklemesi fazla olacağı için havuz kullanımı sağlık açısından zararlı olabilmektedir.
Akuzman, sektöründe bugüne kadar 1500’ün üzerinde projeye imza atmış, 30 yıldır kalite standardını daima yükselten bir firma olarak faaliyet göstermektedir. Sahip olduğu deneyimlerini ve memnuniyet odaklı hizmet anlayışını birleştirerek kurumsal yapısını önce ülke bazında sonra da uluslararası boyutta duyurmuştur. Geniş ürün yelpazesi ile müşteri isteklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini en iyi şekilde karşılamakta, sorunlara alternatif ve yaratıcı çözümler üretmektedir. Daha detaylı bilgi almak ve firma tercihinizi Akuzman’dan yana kullanmak isterseniz www.akuzman.com web adresini ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!